петък, 29 октомври 2010 г.

1 ноември - Ден на народните будители!

За поредна година СОУ "Железник" тържествено отбелязва Деня на народните будители. Ден, посветен на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал. Цяла седмица бе посветена на будителството, което е част от историческата ни същност и го носим в себе си като българи. Тя премина под мотото"Дариш ли книга, даряваш вечност..."
Всеки клас от училището ни избра своята любима книга и я представи чрез постер във форума на училището. Но това не е всичко, учениците дариха 58 книги на училищната библиотека, като Александър Тодоров от 7 Б се включи в общата инициатива, но и индивидуално дари 6 книги от свое име. От понеделник до петък всеки желаещ можеше да посети импровизирания кинофестивал на прожекции по произведения на български и чуждестрани автори. Той завършва днес с прожекция на филма "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" по романа на Илия Троянов. 11 Б клас дари освен книга и диск с филма. На празничния концерт днес - в навечерието на Деня на на народните будители всички книги бяха официално връчени на училището ни.
За учениците в начален етап се проведе станалата вече традиционна "Работилничка за букви", в която всеки изработи своята буквичка от нетрадиционни материали.
Благородната инициатива е по идея на учителите по български език-Валя Делева, Вили Гархулова, Петя Кючукова, Ваня Георгиева. Нека техните думи бъдат нашето пожелание за празника към всички българи:" Проява на будителство днес в нашето училище е дарителската кампания, която ние, ученици и учители, предприехме с ясното убеждение, че книгата е вечният носител на мъдрост и духовност. Тя е тази, която буди духа и съзнанието, облагородява личността. И макар компютрите да навлязоха необратимо в нашия живот, добрата стара книга никога няма да изгуби своя смисъл, стойност и значение."



четвъртък, 28 октомври 2010 г.

Да спечелиш... екскурзия до Брюксел!


Невероятни два дни изживяха учениците на СОУ"Железник" Силвена, Ива и Поля, с ръководител Траяна Кайракова в европейската столица Брюксел. Трите момичета спечелиха 1-во място в конкурса за написване на есе и безплатно пътуване до Белгия. Групата от 120 души потегли от летище София със самолет на България Ер. Запознахме се с Меглена Кунева - 1-ят ни еврокомисар, композитора Михаил Белчев и съпругата му Кристина Белчева, генералния директор на БНР Валери Тодоров, Теодосий Спасов - виртуозен изпълнител на кавал. Всички заедно бяхме част от българската група, поканена от Антония Първанова и Станимир Илчев, да посети Европейския парламент. След двучасовото пътуване кацнахме на летището в Брюксел и се отправихме към хотел "Бедфорд", който се намира в Стария град. Посетихме централния площад с красиви барокови сгради, статуята на малкия пикльо и стотици магазинчета за сувенири , ръчнонаправени бонбони, бира и брюкселска дантела.
Вторият ден бе определен за посещение на Европейския парламент. Това е огромна сграда от стъкло и метал, красива и величествена. След строга проверка се отправихме към залата за посетители, където открихме кътче на всяка страна - членка на съюза. За всички посетители е осигурена презентация на родния им език за работата на парламента и депутатите в него. Бяхме лично посрещнати от нашите депутати - Антония Първанова и Стефан Илчев. На 26.10. отбелязваме Димитровден и затова нашата старозагорска група им подари икона, за да ги закриля и пази.
Точно в 14 часа на този църковен празник започна официалното представяне на луксозното издание "Летопис на Българската православна църква", лично открито от Видинския митрополит Дометиан и Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон. Теодосий Спасов поздрави всички с изпълнение на народната песен "Пуста младост". След официалната част посетихме и самата пленарна зала. Но преди да я видим , се спряхме пред огромно телевизионно студио, което предава на живо или излъчва интервюта от парламента. В самата зала течеше трескава работа и нямаше как да влезем, но затова пък си направихме снимки пред нея.
За съжаление, всичко хубаво свършва бързо. В 20 часа излетяхме обратно към България, с преливащи от емоции и вълнение сърца.

четвъртък, 14 октомври 2010 г.

Дневник на една визита

От 04.10 до 09.10 нашето училище беше домакин на работна визита по проект "Да споделим културата си" от програма Коменски. При нас бяха 26 ученици и 14 учители от Полша, Португалия, Румъния, Гърция и Турция. Ето какво се случи:

04.10 - Първи ден
Голямото посрещане

Първи пристигнаха групите от Гърция и Турция. Още в 10 часа предиобед те пристигнаха на автогарата. Оттам с личните автомобили на г-жа Кайракова, г-жа Попдончева и родителите на Ива от 6 в клас, както и с помощта на г-н Динко Динев, гостите бяха транспортирани до хотел "Омега", където бяха настанени учителите.
В следобедните часове на летището в София пристигнаха и групите от Полша и Португалия. За тях имаше осигурен автобус до училище. Тук вече ги очакваха семействата - домакини, за да отведат учениците- гости в домовете си.
Последни бяха учениците и учителите от Румъния. След закъснението на влака, с който те пътуваха, те пристигнаха на гарата в Стара Загора около 9 часа вечерта. Това обаче не попречи на учителите им в хотела да приготвят и почерпят учителите от другите групи с традиционна румънска храна.


05.10 - Втори ден
Празникът

На празникa на града и училището гостите бяха с нас. Въпреки лошото време и ситния дъжд, който упорито ни преследваше през деня, бяхме заедно на празничното шествие, поразходихме се из града, а следобед в училище имаше голям празничен концерт. След приветствията и връчването на награди на изявените ученици всички изслушахме изпълненията на Мадлен,Полина, Георги, както и китката от фолклорни песни на вокална група "Дъга", придружена с мултимедийно шоу. Фолклорен ансамбъл "Загорче" и изпълнителите на спортни танци зарадваха всички с изпълненията си. Гостите от чужбина също се включиха в концерта ни, за да ни поздравят.


06.10. - Трети ден
Заедно на училище

Рано сутринта на следващия ден децата- домакини доведоха гостенчетата си в училище. Първите два учебни часа гостите бяха с домакините си в техните класове. Учителите се постараха да направят часовете толкова интересни, че дори езиковите различия да не попречат на учениците- гости да се забавляват.
За третия час СИП" Театър", с ръководител Петя Ябълкарова, бе подготвил представление. Актьорите изпълниха за учениците- гости и домакини приказката "Топлата ръкавичка" на ... английски език. Малките артисти се раздадоха докрай и бяха неотразими.
След театъра беше организирана разходка из училище . Всички се впечатлиха много от това колко е голямо и хубаво нашето училище. При първокласниците на г-жа Кисьовска разгледаха учебниците и тетрадките им, а учителите похвалиха децата за послушанието им. В подготвителния клас изгледаха танца, с който ги поздравиха малките кандидат- ученици. В музикалното студио се поспряха учителите, дори г-н Николаев им предложи да им направи запис, а учениците се заловиха да създават заедно постери. По всеки от 6-те постера работеха заедно представители от всяка страна. Резултатът? 6 големи весели букви, които заедно образуват думата FRIEND, а всяка от тези букви е изпълнена с думи на български, полски, португалски, румънски, гръцки и турски. Има и картини, нарисувани от децата за илюстрация към думите.
Докато учениците пишеха и рисуваха, учителите дегустираха традиционна българска кухня. Те опитаха от месеницата (изкусно и вкусно приготвена от г-жа Светла Бакоева), тиквеник, шопска салата (над която се бяха потрудили г-н Николай Алексиев и неговите ученици), славянски гювеч и българско кисело мляко.
А следобед имаше спортни игри. Играха се любими спортни игри, повечето от които учениците - участници по проекта вече бяха представили в брошури като една от дейностите по проекта. Във всеки отбор трябваше да има представител от различните страни. С много емоции и забавления преминаха всички игри.


07.10 - Четвърти ден
На екскурзия до Велико Търново

В четвъртък заведохме гостите си на екскурзия, за да им покажем някои от забележителностите на България. Маршрутът ни беше: Велико Търново (Царевец), Габрово (Етъра) и храм-паметник Шипка.


08.10 - Пети ден
На разходка из Стара Загора

В деня, преди да си тръгнат повечето от групите, посетиха музей Неолитни жилища, Античния форум и Историческият музей. Гостите ни останаха удивени от това колко древна е историята на града ни.
Денят беше доста студен и ветровит, но това не попречи на разходката до зоопарка, на която заведохме учениците - гости, докато учителите им посетиха Музея на Бирата.
Децата останаха впечатлени от различните животни в клетките, но безспорно голямата атракция беше малкото котенце, което ни придружаваше по време на цялата обиколка.



09.10 - Шести ден

Изпращане

За съжаление, всичко хубаво свършва и в събота нашите гости започнаха да се отправят към родните места. Последни останаха румънската група, които си тръгнаха на другия ден сутринта. Домакините изпратиха своите гости с прегръдки, сълзи в очите и подаръци за вкъщи.