петък, 27 април 2012 г.

Награди, награди....

 Над 30 ученици от СОУ "Железник" от 1-ви до 9-ти клас взеха участие в общинския конкурс за детска рисунка "Космическо изкуство" - Стара Загора 2012 г. Той бе организиран от обсерватория и планетариум "Юрий Гагарин". Вчера на специално тържество отличените с рисунки получиха своите награди, а всички участници специални грамоти. За учителите, подготвили своите ученици, също имаше изненада - голяма илюстрована книга - "100-те най-красиви астрономически снимки". Малките художници от 2-ри А клас отново бяха най-активни и спечелиха много награди и грамоти. За оригинална колективна апликация класът получи специална награда и грамота.
Първо място завоюва Виктория Добрева от 2-ри А клас.
Второ място със своята рисунка взе Теодор Георгиев от 4 - ти Б клас.
Пламена Халдърова от подготвителен клас получи награда за най-малък участник в конкурса.
Честито на всички участници и много бъдещи успехи!


сряда, 25 април 2012 г.

Спортен месец в СОУ "Железник"

През целия месец април в нашето училище се провеждаха традиционните вътрешноучилищни първенства по футбол и народна топка. Учениците от 5-ти и 6-ти клас ентусиазирано се бориха за почетното първо място. Организатор на първенствата е г - жа Антоанета Бонева, а в ролята на рефери се изявиха дванадесетокласниците ни.
Невероятни агитки, имаха отборите, които ги подкрепяха през цялото време.
Очаквайте победителите!

събота, 21 април 2012 г.

На изложба








Учениците от 6-ти В клас с класен ръководител Ангелина Георгиева и преподавател по изобразително изкуство Севдалина Гълъбова изявиха желание да посетят изложбата на корейската художничка Анна Ким.
С изложбата Цветове от Корея съпругата на Чун Би-Хо – посланик на Република Корея в България гостува в Художествената галерия на Стара Загора. С нея художничката показва традиционно корейско изкуство за първи път не само у нас, но изобщо в Източна Европа. Анна Ким е осъществила една изложба във Франкфурт през 2007 г. на фестивала на книгата и няколко в Корея, а насотящата изложба премина през градовете София и Варна.

Изкуството на художничката се основава на традиционната корейска живопис, в жанра минхуа. Минхуа е бил особено популярен между 17-ти и 19-ти век в Корея, като е рисуван и харесван не толкова от аристокрацията, колкото от обикновените хора. Затова минхуа улавя добре корейския начин на мислене и на живот. 
Учениците успяха да видят и изложбата на икони, както и останалите експозиции в галерията.


петък, 6 април 2012 г.

Ден на отворените врати в СОУ „Железник”


На 05.04.2012г. в СОУ „Железник” се проведе Ден на отворените врати. Бяха поканени ученици от всички основни училища в Стара Загора, които да се запознаят с училището ни като база и с възможностите за обучение след 7-ми и 8-ми клас.
В 13.30 часа два автобуса със 100 ученици пристигнаха във Форума на училището. С интерес разгледаха уникалната архитектура на сградата и започнаха своята обиколка с екскурзоводи – Зина Чернева, Мария Цвеева, Динко Динев, Траяна Кайракова, Живка Попдончева, Таня Стоянова, Таня Балашова, Биляна Кисьовска.
Учениците бяха силно впечатлени от закрития фитнес, който е безплатен за нашите ученици, и интерактивната дъска, на която имаха възможност сами да опитат да преподават или просто да порисуват. Разгледаха музикалното студио, компютърните кабинети, залата за танци, физкултурния салон, спортната площадка и мултимедийната зала.
След едночасова обиколка, гостите обещаха да се върнат през септември като наши ученици. Очакваме ги!

Маскарадните игри през моя обектив

„Моят поглед и интерпретация върху маските и маскарадните игри. Как видях през моя обектив ХІV – тите  Маскарадни игри ."
Това бе темата, с която Община Стара Загора провокира интереса на младите хора от града към събитието и обяви за пръв път ученически конкурс за фотоснимки .
Право на участие в него имаха ученици от на възраст от 11 до 19 години в две възрастови групи:
• 11 г. - 14 г.
• 15 г. - 19 г.
Целта на конкурса бе да се покажат и отличат фотосите, които се доближават максимално до естествената среда, която са запечатали, а не да се показват умения на автора да работи с фотообработващи програми.
От нашето училище в конкурса участваха Димитрина Георгиева от 7 В клас и Теодор Георгиев от 4 Б клас. За наша радост снимките на Тео спечелиха трето място в група 11г. - 14г.
Браво, Тео!
Вчера, 05.04. победителите в конкурса получиха наградите си.


сряда, 4 април 2012 г.

Проект за Доброволчеството


Всяка седмица по два дни Мануела и Пламен работят доброволно в спасителен център „Зелени балкани”по проект за „Насърчаване на доброволчеството и активна гражданска позиция” . В техните задължения влизат почистване на клетките и хранене на гризачите, подготвяне на прясна риба за замразяване , почистване на помещения и обработка на тревни площи. Двамата с удоволствие работят и се грижат за дивите животни.