четвъртък, 31 октомври 2013 г.

Честит Хелоуин!



На 31 октомври в англоговорящите страни отбелязват Хелоуин или Денят на Вси светии. Самата дума означава маскарад и всички деца я свързват с маскарадни костюми, пакости и лакомства. Ден преди големия празник на будителите, в училище се рахождат духове, чудовища и маскирани пакостници. Макар празникът да не е български, всеки повод за радост и щастие е добре дошъл. По - големите ученици отбелязаха деня с участие в арт- работилници в МОЛ - Галерия, в които изработваха страшни перуки, маски и всичко нужно за да станат неузнаваеми:). Накрая се разходиха в страшния лабиринт и похапнаха лакомства. Весел празник на всички, които ще го отбележат и внимавайте с пакостите!:)
Мъниците от ПДГ също отбелязаха празника. Техен гост бе Баба Яга. За да прогонят злите сили, те изработиха страшни тикви и хапнаха бонбони.




сряда, 30 октомври 2013 г.

Зелена олимпиада

Таблет, смартфон и iPod очакват отличниците от Зелената олимпиада


Смартфон, таблет и iPod очакват отличнците във второто издание на Зелената олимпиада, организирана от Академика БГ. Тя беше открита в столичната 164 испанска езикова гимназия „Мигел де Сервантес“. Най-мащабният образователен екопроект е под патронажа на Министерството на околната среда и водите и Предприятието за управление на дейностите за опазване на околната среда (ПУДООС). Генерален спонсор на инициативата е GLOBUL.

При откриването ученици от училището-домакин разказаха за дейността на своя еко клуб. Те призоваха своите връстници от цялата страна да се включат активно в надпреварата. В първото издание през 2012 г. се включиха близо 5000 ученици от 1. до 12. клас. Второто издание ще се проведе отново онлайн. Чрез тестове, съобразени с различните възрастови групи и качени в онлайн платформата zelenaolimpiada.bg децата ще проверят своите знания за опазването на природата. Най-успешно представилите се ученици ще получат атрактивни награди, осигурени от GLOBUL: смартфон, таблет и iPod. Награди са предвидени и за класираните на второ и трето място във всяка възрастова група.

Проектът ‘‘Зелена олимпиада‘‘има за цел да повиши знанията на учениците за опазване на природата и да формира екологична култура сред подрастващите. ПУДООС финансира проекта с цел да бъдат обхванати максимален брой ученици.


вторник, 29 октомври 2013 г.

Задължения и отговорности на ученика

Днес, в час на класа, всички петокласници се срещнаха с инспектор Желева към  детска педагогическа стая и квартален инспектор Тодоров към Второ РПУ- кв. "Железник". Спазването на закона и правилника за вътрешен ред в училище бяха двете основни теми, заложени в дискусията. Всички ученици знаят и търсят своите права, но днес бяха припомнени задълженията им и наказателната отговорност, която носят те и родителите им при извършване на противообществени прояви в и извън училище. Един учебен час се оказа недостатъчен за възникналите въпроси. Всяко престъпление или противообществена проява биват строго наказвани от закона. В СОУ"Железник" през месец ноември стартира ДПА - Детска полицейска академия, в която ще бъдат обучени 15 ученици, които ще следят за спазването на правилата в училище и законите извън него. Предстои интервю, което ще определи петнадесетте участници чрез специални тестове и задачи. Успех на всички желаещи!

събота, 5 октомври 2013 г.

Честит празник!

На пети октомври празнуваме двоен празник - патронен празник на училището и празник на Стара Загора. Пъстроцветно шествие премина по улиците с балони, знамена и много усмихнати лица. Честит празник на всички!

петък, 4 октомври 2013 г.

Ден на усмивката - усмихнете се!


Днес отбелязваме световния ден на усмивката. Негов основател , както и автор на  популярното усмихнато жълто личице е американският график Харви Бел. Днес това лице е популярен емотикон в интернет и в живота ни.
Преди да почине авторът определил своята мисия - да бъде международен посланик на щастието и измислил този празник - международен ден на усмивката. Според него това трябва да бъде ден на доброто настроение и добрите дела. Този ден преминава под мотото "Направи добро. Помогни на някого да се усмихне."
Ние ви пожелаваме всеки ваш ден да бъде такъв - една усмивка коренно променя нещата:)


Днес от 18 часа в градската градина ще отбележим и нощта на прилепите. Така че слагайте си по една усмивка, по - дебело яке и елате да се забавляваме и усмихваме:)

вторник, 1 октомври 2013 г.

Равен достъп до образование


Всички деца имат право на равен достъп до образование. От няколко години децата със СОП / специални образователни потребности/ успешно се интегрират в училища и детски градини. Днес учениците на 5 клас, с класен ръководител Таня Дончева посрещнаха с балони, усмивки, подаръци и бонбони своя съученик Десислав. Специален микробус, осигурен от г- жа Ангелова, със съдействието на община Стара Загора ще води два пъти седмично Деско в СОУ"Железник", за да учи като връстниците си. До този момент той бе обучаван в дома си  в село Остра могила от учители към училището ни, поради затруднения в двигателно - опорния апарат. Сега заедно му даваме шанс да бъде като всички други петокласници.
Добре дошъл, Деско!