петък, 3 декември 2010 г.

Пътуване до Генуа

От 8.11.2010 до 12.11.2010 год. се проведе работна визита на учители и ученици от СОУ „Железник” Стара Загора в Генуа, Италия по проект Мостове през историята с математика по Програма «Учене през целия живот», секторна програма «Коменски към ЦРЧР.
Обикновено се мисли, че математиката е най-трудния учебен предмет. Нашата цел е да променим това мнение у нашите ученици.

Партньорството по този проект се основава на културното взаимодействие и обмен и  има за цел да изгради обща основа за приятелство и толерантност чрез споделяне на знания  за  велики  математици от различни исторически епохи и техния принос към човечеството . Използвайки  историческото развитие на математиката, учителите си поставят за цел да мотивират учениците да споделят знанията си с други ученици, да усъвършенстват английския език, да общуват и да си сътрудничат с техни връстници от други Европейски страни чрез Интернет.

На първата работна среща, с домакин  Класически лицей “Хр. Колумб”  Генуа, Италия от 8.11.2010 до 12.11.2010 год. участваха партньорите от  Гимназия ”Силкеборг” - Дания,  Средно училище „ Д.Мануел І” от гр. Бейжа, Португалия,  ІІІ училище, гр.Кардица, Гърция,  Лицей „Чагри бей” –Истанбул, Турция и Лицей „Сент-Екзюпери”, Ла Рош, Франция.

От СОУ “Железник “ участниците в работната среща бяха:
-         Донка Ангелова – директор на училището и ръководител на проекта; Маргарита Малинова –учител по математика, координатор и Пламена Динева - учител по английски език;
-         учениците:  Даниел  Асефан – Ха клас, Мадлен Радева и Кънчо Петров от 11а клас
Първият ден беше за запознаване  и представяне на участниците, което се осъществи чрез  презентации за страните им  и етническа вечеря. През останалите дни работната визита премина по предварителната програма - до обяд усилена работа по дейностите на проекта в училището домакин, след 14.00 часа – посещения на забележителности в Генуа и околностите .
Чрез различни методи – мозъчна атака, дискусия, групова работа и презентации – бяха избрани името на сайта, логото му и направленията, по които ще се работи. Определени бяха международните групи за работа по всяко направление и техните администратори. Беше изготвен времеви график за осъществяване на дейностите по проекта до  втората работна среща през м.април 2011г.  в Гърция.
По  време на пътуванията с влак до италианската Ревиера – курортите Санта Маргарита Лигура  и Портофино - учениците се забавляваха с подготвени от тях забавни математически задачи и тест по английски език.      Посещението на Аквариума беше съчетано с дискусия за математиката в природата,  а като продължение на тази дискусия учениците и учителите участваха в “Математически Фитнес” организиран от университетски преподаватeли на тема “Математически закономерности в природата – Фрактали и Геометрия на морето”. Това беше едно практическо обобщение на математическите теми “Подобие и  Числови редици”, от което нашите ученици останаха много доволни.
Следобедните пътувания дадоха възможност на участниците в проекта и да се сприятелят и да обменят информация за страните си по различни теми –културни традиции, образование, религия.
Всички изготвени материали по време на срещата са публикувани в интернет пространството на e-Twinning проекта “Мостове през историята с математика”.   

Няма коментари:

Публикуване на коментар