четвъртък, 22 април 2010 г.

22 април - Ден на Земята

На 22 април, 2010г. нашето училище отбеляза по различен и интересен начин Деня на Земята. Събраните средства от Пролетния ни базар днес направиха факт едно дългоочаквано събитие. На този ден, когато по целия свят хората отбелязват своята съпричастност и загриженост към нашата природа и земята, ние си осиновихме Ням лебед от Спасителен център за диви животни "Зелени балкани". По - рано тази седмица, със съдействието на г-жа Клисурова от същия център, малка група от ученици посети дивите животни, запозна се с тяхното обгрижване, хранене и цялостно отглеждане. Посрещнаха ги пеликанът Груйо, няколко щъркела, новоизлюпени бухалчета и бебе - катеричка, сови, свраки и много други. Нашият питомец е без едно крило, тъй като е бил ранен от бракониери, но това не му попречи да стои гордо, за да го снимаме.
Днес от 14 и 30 часа учениците на СОУ"Железник" връчиха чек на стойност 180 лева на
г - жа Клисурова и така официално станаха осиновители.Тази сума е достатъчна за едногодишната издръжка на лебеда. В парк "Митрополит Методи Кусев", където се състоя събитието, те присъстваха и на откриването на табела, указваща видовете животни, обитаващи парк Аязмото. Тази табела е поставена със средствата, дарени от деца - сираци, събрани на Великденски базар миналата година.Получихме благодарствено писмо, снимка на лебеда и покана отново да посетим център "Зелени балкани".
Днес в училището бе даден старт и на два конкурса - за име на лебеда и за рисунка, есе, разказ или презентация на тема "За да остане природа в България...". Големи изненади очакват спечелилите конкурса. Победителите ще бъдат обявени на 1 юни - Ден на детето.
Честит празник!

петък, 16 април 2010 г.

СОУ "Железник" на Републиканско първенство

Отборът по баскетбол на момичетата от СОУ "Железник" тази учебна година не претърпя нито една загуба в мачовете си. С много хъс и треньорската подкрепа на г - жа А. Бонева те завоюваха първи места на Общинско, Областно и Зонално първенство. Стискаме им палци на Републиканското първенство по баскетбол, което ще се проведе в гр.Генерал Тошево! Успех!

Второ място за отбора ни по тенис на маса

Отборът по тенис на маса към нашето училище зае второ място на Общинското първенство. Честито и успех и занапред!