петък, 28 октомври 2011 г.

Празник на духовността в СОУ „Железник”

             И тази година ние - учениците и учителите от СОУ „Железник”, отбелязахме с уважение, гордост и ентусиазъм най-истинския празник на духовността - Деня на народните будители. В училището честването на 1ноември се радва на многогодишна традиция, като всяка година празникът е тематично ориентиран. Празничната десетдневка през 2011 година бе посветена на грамотността, а цялостната организация бе дело на учителите по български език и литература. Изборът на темата безспорно е свързан с убеждението, че уважението към родното слово е уважение към самите себе си, че стремежът към чиста българска реч и милеенето за родния език могат да ни направят силни и самоуверени граждани на Европа и достойни наследници на народните ни будители. Защото тяхната борба беше борба срещу невежеството и борба за национално самочувствие.
В продължение на десет дни в часовете по български език, в часовете на класа и след часовете всички ученици от ІІ до ХІІ провеждаха в разнообразни форми състезания по правопис под надслов „Българино, знай своя род и език”. При второкласниците се бориха отборите „Знам” и „Мога”, образувани от представители на всички класове. В трети клас състезанието се проведе  на два етапа, като в първия етап участваха всички деца, а във втория се бориха най-добрите, за да бъде излъчен победител. Четвъртокласниците пък писаха съчинение на тема „Защо обичам моето училище”. С  ентусиазъм  те писаха за своето училище, за своите мечти, за своите прекрасни мигове прекарани в тази чудесна слънчева сграда.  Искреност и несподелени досега на глас съкровени мисли личаха в почти всички писмени работи.  Резултатите бяха толкова добри, че комисията се оказа затруднена. И все пак сред многото  интересни неща и дълго обсъждане, което за максимална безпристрастност се проведе на разменен принцип на членовете на комисията, всеки клас  имаше свой малък, но много добър автор: IV а клас - Неделина Пламенова Колева, IV б клас - Мария Илиева Великова, IV в клас - Жени Деянова Ангелова, IV г клас - Христиана Динкова Господинова
Техните съчинения освен, че бяха аплодирани от съучениците им, бяха поставени на училищното табло, а символичната награда химикал трябва да ги насърчи и за в бъдеще да се изявяват.
 В среден курс състезанията се проведоха на три етапа. Финалният етап се прeнесе официално в мултимедийната зала, където с трудния правопис на думите от компютърната презентация, подготвена специално за случая, се бориха най-добрите от добрите. От всеки випуск беше излъчен победител: Полина Милчева от V клас; Мариела Иванова от VІ клас; Деница Стоянова от VІІ клас.
За учениците от горен курс летвата се вдигна доста високо. На състезателите беше предложено да се вживеят в ролята на кандидат-студенти и да решат истински кандидатстудентски тестове на Тракийския университет. Перфектно се справиха Виктория Стефанова от ІХ клас, Иван Стоянов от ХІ клас и Ивелина Георгиева от ХІІ клас.
Верни на своите традиции, организирахме и тази година поредната дарителска кампания с надслов „Дариш ли книга, даряваш вечност”. И тъй като празникът ни е посветен на родния език, решихме да дарим на училищната библиотека речници и енциклопедии. От дарения се събраха 310 лв., с които закупихме над 40 речника. Сред тях особено значими са: цялата поредица учебни речници на  издателство „Слово”; Речник на новите думи в българския език; Речник на редки, остарели и диалектни думи в литературата ни; Синонимни речници; Кратки литературни речници; Двуезични речници, енциклопедии и др. Приятен е фактът, че както всяка година, така и сега, в дарителската кампания се включиха и немалко индивидуални дарители като г-жа Мария Лабинска, г-жа Пламена Динева и др., които дариха нужни за училището книги. Много класове също направиха свои колективни дарения.
Празничната десетдневка завърши на 28.Х.2011г. с кратко, но емоционално и въздействащо тържество. Директорът на училището г-жа Ангелова награди първенците в състезанията с грамоти и енциклопедии, свързани с българската култура, история, география, език и слово. На свой ред представителите на класовете дарители връчиха своите дарения на училището, които директорката прие с благодарност.
С удовлетворение от положените усилия приключихме честването на най-духовния празник в българския календар. Защото сме убедени, че духовността е тази, която прави един народ честит и значим, а неговите поданици – силни, самоуверени и достойни.
Текст: Т. Стоянова; Ст. Асенова

Няма коментари:

Публикуване на коментар