петък, 30 март 2012 г.

Работна среща по проект „Мостове през Историята с Математика”

От 17.03.2012 год. до 24.03.2012 год. група от 7 ученици и учители от СОУ „Железник” бяха на работна визита в гр. Ла Рошел, Франция, Лицей „С.Екэюпери” по проект "Мостове през историята с математиката”, с координатор Маргарита Малинова – учител по математика. Проектът е финансово подкрепен от ЦРЧР по Секторна програма “Коменски” . Това беше последната среща на партньорите от 7 държави - представители на училища от Италия, Франция, Португалия, Дания, България, Гърция и Турция, с продължителност 2009-2012 год.
Директорът на Лицей „С.Екэюпери” , Ла Рошел посрещна партньорите с пожелание за приятна и успешна работа. Училището е украсено със замената на държавите – участващи в проекта. Като гостоприемни стопани ни показват базата на училището – всяка класна стая и кабинет с интерактивна дъска и интернет връзка.
Както и при предишните работни визити, учениците и техните ръководители работиха по теми, предварително обсъдени и заложени в проекта. Темите „Златни пропорции”, ”Числа”, ”Нула и безкрайност”, „Случайности”, ”Аналитична геометрия” , ”Уравнения и функции” са приключени . Довършиха се темите „Числа” за”Математически символи” и се работи по нова тема ”История на тригонометрията”. В края на визитата бяха представени презентации за исторически личности и математици - Пеано, Архимед, Тарталя, Кардано, Сципион, Франсоа Виет, Рене Декарт, Галоа, Абел, Джон Атанасов и техният принос към математиката.
Домакините бяха организирали посещение на родния град и дома на известния на всички български ученици Франсоа Виет – гр.Фонтен ле Конг, френската провинция Пуату. С вълнение нашите участници държаха книга на Франсоа Виет отпечатана през 16 век на латински език и преведена на почти всички говорими езици по света.
Освен пряката работа по групи, участниците имаха организирани посещения на музеи и забележителности в Ла Рошел, игра на бадминтон между учениците, разходка с лодка по канали, пресичащи огромна площ, разходка да остров Ре.
Френските ученици подредиха изложба във фоаето на училището с карикатури на тема „Трудна математика”.
За малкото време, което участниците имаха между полетите от Париж за Ла Рошел, посетиха най-големите забележителности на Париж – Парижката Света Богородица и Айфеловата кула.
През юни предстои приключване на проекта и представяне на резултатите пред ученици, учители и общественост. Над 100 ученика и учители от СОУ „Железник” са работили за осъществяване на проекта през последните две години.
http://www.facebook.com/margomalinova?sk=photos

Няма коментари:

Публикуване на коментар