вторник, 31 октомври 2017 г.

Денят на народните будители

Първи ноември е общобългарски празник на историческата памет и национално самочувствие, отстоявани с години и десетилетия. Принос за това имат стотици и хиляди знайни и незнайни книжовници, наставници и просветители, борци за национално освобождение, вдъхвали вяра в собствените сили на народа за трудностите, пред които пътят на историята ги изправял неведнъж.
По традиция учениците и учителите на СУ"Железник" отбелязват празника с тържество и концерт. Бяха наградени всички участници в месеца, посветен на българското слово, които участваха в конкурси за приказка, разказ, най-добър четец, най-добър разказвач, есе по зададена тема и правопис. 

 Четвъртокласниците на П. Вълева посрещнаха известния детски писател Никола Райков. Той е носител на най-значимото отличие за детско творчесто в България - националната награда " Константин Константинов". Същият клас дари  на училищната библиотека свето пътуващо сандъче, пълно с книжки.

 По сценарий на г-жа В. Делева на сцената излязоха вокалната група "Дъга" с ръководител г-жа Й. Дечева, клуб "Народни танци" по проект "Твоят час", с ръководител г-жа Ж. Славова и озвучител г-н Н. Николаев.

За малчуганите от трети клас празникът продължи с програмата на клуб"Троп - Троп" с ръководител г-жа М. Нанева, създаден по проект "Твоят час". На кръшното българско хоро се хванаха всички ученици, а накрая получиха книжката "Заветът на кан Кубрат".

Честит празник на всички!