четвъртък, 14 октомври 2010 г.

Дневник на една визита

От 04.10 до 09.10 нашето училище беше домакин на работна визита по проект "Да споделим културата си" от програма Коменски. При нас бяха 26 ученици и 14 учители от Полша, Португалия, Румъния, Гърция и Турция. Ето какво се случи:

04.10 - Първи ден
Голямото посрещане

Първи пристигнаха групите от Гърция и Турция. Още в 10 часа предиобед те пристигнаха на автогарата. Оттам с личните автомобили на г-жа Кайракова, г-жа Попдончева и родителите на Ива от 6 в клас, както и с помощта на г-н Динко Динев, гостите бяха транспортирани до хотел "Омега", където бяха настанени учителите.
В следобедните часове на летището в София пристигнаха и групите от Полша и Португалия. За тях имаше осигурен автобус до училище. Тук вече ги очакваха семействата - домакини, за да отведат учениците- гости в домовете си.
Последни бяха учениците и учителите от Румъния. След закъснението на влака, с който те пътуваха, те пристигнаха на гарата в Стара Загора около 9 часа вечерта. Това обаче не попречи на учителите им в хотела да приготвят и почерпят учителите от другите групи с традиционна румънска храна.


05.10 - Втори ден
Празникът

На празникa на града и училището гостите бяха с нас. Въпреки лошото време и ситния дъжд, който упорито ни преследваше през деня, бяхме заедно на празничното шествие, поразходихме се из града, а следобед в училище имаше голям празничен концерт. След приветствията и връчването на награди на изявените ученици всички изслушахме изпълненията на Мадлен,Полина, Георги, както и китката от фолклорни песни на вокална група "Дъга", придружена с мултимедийно шоу. Фолклорен ансамбъл "Загорче" и изпълнителите на спортни танци зарадваха всички с изпълненията си. Гостите от чужбина също се включиха в концерта ни, за да ни поздравят.


06.10. - Трети ден
Заедно на училище

Рано сутринта на следващия ден децата- домакини доведоха гостенчетата си в училище. Първите два учебни часа гостите бяха с домакините си в техните класове. Учителите се постараха да направят часовете толкова интересни, че дори езиковите различия да не попречат на учениците- гости да се забавляват.
За третия час СИП" Театър", с ръководител Петя Ябълкарова, бе подготвил представление. Актьорите изпълниха за учениците- гости и домакини приказката "Топлата ръкавичка" на ... английски език. Малките артисти се раздадоха докрай и бяха неотразими.
След театъра беше организирана разходка из училище . Всички се впечатлиха много от това колко е голямо и хубаво нашето училище. При първокласниците на г-жа Кисьовска разгледаха учебниците и тетрадките им, а учителите похвалиха децата за послушанието им. В подготвителния клас изгледаха танца, с който ги поздравиха малките кандидат- ученици. В музикалното студио се поспряха учителите, дори г-н Николаев им предложи да им направи запис, а учениците се заловиха да създават заедно постери. По всеки от 6-те постера работеха заедно представители от всяка страна. Резултатът? 6 големи весели букви, които заедно образуват думата FRIEND, а всяка от тези букви е изпълнена с думи на български, полски, португалски, румънски, гръцки и турски. Има и картини, нарисувани от децата за илюстрация към думите.
Докато учениците пишеха и рисуваха, учителите дегустираха традиционна българска кухня. Те опитаха от месеницата (изкусно и вкусно приготвена от г-жа Светла Бакоева), тиквеник, шопска салата (над която се бяха потрудили г-н Николай Алексиев и неговите ученици), славянски гювеч и българско кисело мляко.
А следобед имаше спортни игри. Играха се любими спортни игри, повечето от които учениците - участници по проекта вече бяха представили в брошури като една от дейностите по проекта. Във всеки отбор трябваше да има представител от различните страни. С много емоции и забавления преминаха всички игри.


07.10 - Четвърти ден
На екскурзия до Велико Търново

В четвъртък заведохме гостите си на екскурзия, за да им покажем някои от забележителностите на България. Маршрутът ни беше: Велико Търново (Царевец), Габрово (Етъра) и храм-паметник Шипка.


08.10 - Пети ден
На разходка из Стара Загора

В деня, преди да си тръгнат повечето от групите, посетиха музей Неолитни жилища, Античния форум и Историческият музей. Гостите ни останаха удивени от това колко древна е историята на града ни.
Денят беше доста студен и ветровит, но това не попречи на разходката до зоопарка, на която заведохме учениците - гости, докато учителите им посетиха Музея на Бирата.
Децата останаха впечатлени от различните животни в клетките, но безспорно голямата атракция беше малкото котенце, което ни придружаваше по време на цялата обиколка.09.10 - Шести ден

Изпращане

За съжаление, всичко хубаво свършва и в събота нашите гости започнаха да се отправят към родните места. Последни останаха румънската група, които си тръгнаха на другия ден сутринта. Домакините изпратиха своите гости с прегръдки, сълзи в очите и подаръци за вкъщи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар