четвъртък, 28 октомври 2010 г.

Да спечелиш... екскурзия до Брюксел!


Невероятни два дни изживяха учениците на СОУ"Железник" Силвена, Ива и Поля, с ръководител Траяна Кайракова в европейската столица Брюксел. Трите момичета спечелиха 1-во място в конкурса за написване на есе и безплатно пътуване до Белгия. Групата от 120 души потегли от летище София със самолет на България Ер. Запознахме се с Меглена Кунева - 1-ят ни еврокомисар, композитора Михаил Белчев и съпругата му Кристина Белчева, генералния директор на БНР Валери Тодоров, Теодосий Спасов - виртуозен изпълнител на кавал. Всички заедно бяхме част от българската група, поканена от Антония Първанова и Станимир Илчев, да посети Европейския парламент. След двучасовото пътуване кацнахме на летището в Брюксел и се отправихме към хотел "Бедфорд", който се намира в Стария град. Посетихме централния площад с красиви барокови сгради, статуята на малкия пикльо и стотици магазинчета за сувенири , ръчнонаправени бонбони, бира и брюкселска дантела.
Вторият ден бе определен за посещение на Европейския парламент. Това е огромна сграда от стъкло и метал, красива и величествена. След строга проверка се отправихме към залата за посетители, където открихме кътче на всяка страна - членка на съюза. За всички посетители е осигурена презентация на родния им език за работата на парламента и депутатите в него. Бяхме лично посрещнати от нашите депутати - Антония Първанова и Стефан Илчев. На 26.10. отбелязваме Димитровден и затова нашата старозагорска група им подари икона, за да ги закриля и пази.
Точно в 14 часа на този църковен празник започна официалното представяне на луксозното издание "Летопис на Българската православна църква", лично открито от Видинския митрополит Дометиан и Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон. Теодосий Спасов поздрави всички с изпълнение на народната песен "Пуста младост". След официалната част посетихме и самата пленарна зала. Но преди да я видим , се спряхме пред огромно телевизионно студио, което предава на живо или излъчва интервюта от парламента. В самата зала течеше трескава работа и нямаше как да влезем, но затова пък си направихме снимки пред нея.
За съжаление, всичко хубаво свършва бързо. В 20 часа излетяхме обратно към България, с преливащи от емоции и вълнение сърца.