петък, 29 октомври 2010 г.

1 ноември - Ден на народните будители!

За поредна година СОУ "Железник" тържествено отбелязва Деня на народните будители. Ден, посветен на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал. Цяла седмица бе посветена на будителството, което е част от историческата ни същност и го носим в себе си като българи. Тя премина под мотото"Дариш ли книга, даряваш вечност..."
Всеки клас от училището ни избра своята любима книга и я представи чрез постер във форума на училището. Но това не е всичко, учениците дариха 58 книги на училищната библиотека, като Александър Тодоров от 7 Б се включи в общата инициатива, но и индивидуално дари 6 книги от свое име. От понеделник до петък всеки желаещ можеше да посети импровизирания кинофестивал на прожекции по произведения на български и чуждестрани автори. Той завършва днес с прожекция на филма "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" по романа на Илия Троянов. 11 Б клас дари освен книга и диск с филма. На празничния концерт днес - в навечерието на Деня на на народните будители всички книги бяха официално връчени на училището ни.
За учениците в начален етап се проведе станалата вече традиционна "Работилничка за букви", в която всеки изработи своята буквичка от нетрадиционни материали.
Благородната инициатива е по идея на учителите по български език-Валя Делева, Вили Гархулова, Петя Кючукова, Ваня Георгиева. Нека техните думи бъдат нашето пожелание за празника към всички българи:" Проява на будителство днес в нашето училище е дарителската кампания, която ние, ученици и учители, предприехме с ясното убеждение, че книгата е вечният носител на мъдрост и духовност. Тя е тази, която буди духа и съзнанието, облагородява личността. И макар компютрите да навлязоха необратимо в нашия живот, добрата стара книга никога няма да изгуби своя смисъл, стойност и значение."