четвъртък, 25 октомври 2012 г.

Отбелязваме 55 години от изстрелването на първия изкуствен спътник

Светът отбелязва 55 години от изстрелването на първия изкуствен спътник „Спутник 1”. На 4 октомври 1957 г. вечерта Съветският съюз извежда в околоземна орбита „Спутник-1” – първият в света изкуствен спътник. Новината разпалва Космическата надпревара – единственият положителен резултат в противопоставянето на двете световни свръхсили по време на Студената война. Изстрелването на спътника предизвиква нови политически, военни, технологични и научни събития.
Спътникът е сферичен с диаметър 58 см и четири антени, като има маса 83,6 кг. Изстрелян е във връзка с Международната геофизична година (1958) от секретна стартова площадка недалеч от железопътната гара Тра-Там в Казахска ССР, поставила началото на космодрума Байконур. Изведен е в ниска околоземна орбита (перигей – 228 км и апогей 947 км). Движи се със скорост 29 хил. км в час и извършва една обиколка за 96.2 мин.
По време на своя полет спътникът излъчва монотонни радиосигнали честота 20.005 и 40.002 MHz, които може да се приемат от радиолюбителите по света. Сигналите се излъчат 22 дни, до 26 октомври 1957 г., когато батериите на предавателя се изтощават. Спутник-1 изгаря при навлизането си в атмосферата на Земята на 4 януари 1958 г., след като изминава 60 млн. км и престоява 3 месеца в орбита.
Спътникът има много просто устройство и затова самите му създатели са поставили обозначение ПС-1 – „Простейший спутник-1”. Външната му повърхност е полирана, за да отразява слънчевите лъчи и да не се нагрява. Корпусът е направен от две алуминиеви полусфери, съединени с 36 болта. Херметичността на съединението е осигурена от гумено уплътнение.
За да отбележат този ден, учениците от пети клас на СОУ"Железник" изработиха постери и макети, под ръководството на техния преподавател - госпожа Ангелина Георгиева.