петък, 19 октомври 2012 г.

Ученици на СОУ"Железник" отново в Брюксел!







За втори път ученици на нашето училище посещават Брюксел като награда за участие по проект. Тази година Мануела, Беана и Десислава работиха по проект "Европейска година на доброволчеството" и шест месеца полагаха доброволен труд в ДДЛРГ "Незабравка" и Спасителен център за диви животни "Зелени балкани". Ученици от цялата страна получиха като награда тридневна екскурзия до Белгия. Заедно с нас пътуваха и ансамбъл "Гайдуница" от гр. Плевен, ученици от Велико Търново, Димитровград и Стара Загора.
Отправна точка бе посещението на Европейския парламент. Там подробна презентация ни запозна с функциите на парламента и депутатите. За жалост, парламентарната зала бе затворена за ремонт и не успяхме да я видим, но затова пък взехме участие във виртуално заседание в новооткрития Парламентариум. Динамични, интерактивни мултимедийни екрани  ни направляваха при пътуването  във времето на европейската интеграция и разкриваха нейното отражение върху ежедневието ни. Центърът е достъпен на всичките 23 официални езика на Европейския съюз и входът е безплатен. Инсталациите са така замислени, че да са напълно достъпни за хора с увреждания.
Изумителен 360-градусов дигитален съраунд екран потапя посетителите в епицентъра на работата на Европейския парламент. Там откриваме хората, които задвижват нещата, членовете на Парламента. Приложение с тактилен екран ни позволява да разберем повече за членовете на ЕП, нашите демократично избрани представители.
Предприехме виртуално пътуване из Европа, като научихме за приноса на Европейския съюз за всяка от страните през годините. Слушахме също разкази на наши европейски съграждани за значението на Съюза за тях.
Гласовият тунел ни потапя в многоезичното наследство на Европа и 3D тактилни модели ни позволяват да разгледаме Европейския парламент в трите му места на работа - Брюксел, Страсбург и Люксембург.
Насладихме се на Кралския дворец и прекрасните градини около него. Не пропуснахме да се разходим из малките улички, пълни с дантели, сувенири и ухание на прочутите белгийски вафли. Малкият Жулиен, по - известен като Пикльото, е символ на Брюксел и чакаше търпеливо туристите да се снимат с него.
Вечеряхме в сърцето на града  и там зазвуча българска народна музика и писна гайда, благодарение на талантите от "Гайдуница". Опитахме прочутия белгийски шоколад, който буквално се излива от шоколадови фонтани в малките сладкарнички.
Едно невероятно пътуване, за което искрено благодарим на организаторите, както и на хората, които бяха до нас по време на проекта:
Христина Клисурова - "Зелени балкани",
Руско Русев -"Зелени балкани",
Радина Стоянова и целият екип на ДДЛРГ "Незабравка",
Донка Ангелова - директор СОУ"Железник"
Мария Цвеева - учител ИТ СОУ "Железник",
Мариана Иванова - учител СОУ "Железник".