петък, 8 ноември 2013 г.

8 ноември - Професионален празник на българската полиция


На осми ноември - "Св. Архангел Михаил", традиционно се отбелязва професионалният празник на българската полиция. Празникът е честван за първи път през 1924 г., като инициативата за неговото учредяване принадлежи на софийския градоначалник о.з. подполк. Георги Кисьов. Тогавашният министър на вътрешните работи и на народното здраве Иван Русев приема идеята на подполк. Кисьов за определянето на патронен празник на полицията, и под влиянието на Софийския митрополит спира вниманието си на празника на Св. Архангел Михаил.
По повод празника на този ден районните управления отварят врати за учениците, които искат да се запознаят отблизо с отговорната работа на полицая. Третокласници с класен ръководител Т. Табакова посетиха Второ РПУ в кв. "Железник". Това е най - модерното полицейско управление, което спечели награда за най - красива сграда.Учениците с интерес разгледаха полицейските коли и мотори, стаите за разпит, килиите на арестантите, стрелбището, фитнеса.
Първият етаж на западния корпус е обособен като самостоятелен административен център за обслужване на граждани. В него са звената, свързани с издаването на документи за самоличност, с контрола на общоопасните средства и безопасността на движението. Осигурени са достъпност и условия за обслужване и на хората с увреждания. 
На петте етажа в основното крило са изградени над 60 работни помещения, приемна за гражданите, самостоятелно обособена дежурна част, стрелбище и голяма фитнес зала, в които служителите на реда да поддържат физическа и стрелкова подготовка. Осигурени са достатъчно на брой, удобни и достъпни за гражданите помещения, за полицейските инспектори от териториална полиция и разследващите полицаи. Сградата разполага със специализирани помещения за полицейска закрила и задържане, стаи за свиждане. Има модерни помещения за разпит на задържаните лица и специална стая за разпознаване, изградени в съответствие с европейските стандарти.
Честит празник!