сряда, 26 февруари 2014 г.

Ден на розовата фланелка




Под това мото всяка година, в последната сряда на месец февруари, в десетки страни се организира "Ден за борба с тормоза в училище". На този ден участниците в проявите носят розово, за да символизират своята позиция на неприемане на тормоза в училище.
Всичко започва в Канада като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в провинция Нова Скотия. Събитието е организирано от двама ученици - Дейвид Шепърд и Травис Прайс. 

При откриването на учебната година през септември 2007 г. в тяхното училище, група по-големи ученици се подиграват и тормозят деветокласник, дошъл на училище облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден споменатите по-горе двама ученици решават да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик.
Скоро тази инициатива на канадските ученици се подема и от хиляди училища по целия свят. През 2011 г. около 1 млн. ученици от над 25 страни отбелязват този ден с различни прояви.

Ученически съвет на СОУ"Железник" призова съучениците си да подкрепята инициативата и днес всички, които имха желание се присъединиха към нея , носейки розови фланелки. По- интересното е, че доста момчета също се включиха и така заявиха своето отношение по този въпрос. Надяваме се догодина участниците да бъдат доста повече.