четвъртък, 13 ноември 2014 г.

Световен ден на добротата и международен ден на слепите хора



Днес - 13 ноември, светът отбелязва Световния ден на добротата. На този ден през 1998 г. в Токио е открита първата конференция на Световното движение за доброта, в която участват Австралия, Канада, Япония, Тайланд, Сингапур, Великобритания и САЩ.
За този ден френският художник Орел е създал специален символ – „открито сърце“.
Днес освен това е и Международният ден на слепите хора, който е избран от ООН през 1946 г. и то съвсем не случайно – на 13 ноември е рождената дата на френския благородник Валентин Аюи, който отчита съществуващата несправедливост към незрящите хора и се заема да направи живота им по-достоен. Той полага основите на световното обучение на слепите и основава в Париж първия в света интернат за слепи.
Учениците от всички втори класове в СОУ"Железник" именно днес поставят началото на едно добро дело. Започват кореспонденция със свои връстници от различни краища на България. Идеята е да се възроди традицията да се пишат писма на добрия стар хартиен носител. Очаквайте и първите писъмца съвсем скоро.
 Не забравяйте, че колкото повече добри постъпки вършим, толкова по-щастливи се чувстваме! И всяка малка добринка се връща по-голяма у дома. Правете добро винаги и навсякъде!