сряда, 31 октомври 2018 г.

Националната седмица на четенето и Денят на будителите в СУ „Железник“Националната седмица на четенето и Денят на будителите бяха отбелязани с разнообразни инициативи в СУ „Железник“, гр. Стара Загора. Ползотворните прояви бяха дело на учителите по български език и литература в училището: Таня Стоянова – преподавател на пети клас, Ваня Георгиева – преподавател на шести клас, Динко Славов – преподавател на седми клас, Милена Евтимова – преподавател на девети и десети клас.
Петокласниците по традиция се включиха в надпревара за най-добър разказвач на митове. Всеки ученик самостоятелно бе направил избор на текст, с който да се представи пред съучениците си. Прозвучаха интересни митове от цял свят – славянски, египетски, индийски, старогръцки, библейски.В шести клас учениците участваха с инициативи по желание - изразителен прочит на откъс от любима творба, рецитиране на любимо стихотворение от български автор или на собствена творба. От всяка паралелка се изявиха по петима ученици, като най-активни бяха учениците от VІ "а" клас. Пред останалите шестокласници те изпълниха стихотворения и прочетоха текстове, които бяха подготвили специално за случая.


Учениците от седми клас гостуваха на своите съученици от четвърти клас, като им представиха книгите, които харесват, прочетоха им откъси от тях и разказаха за авторите им. Четенето започна със стихотворението „Върви, народе възродени“ на Стоян Михайловски, за да се изрази почитта към светите братя Кирил и Методий – славянските първоучители. Младите читатели разгърнаха отново любими детски книги като „Пипи Дългото чорапче“ на Астрид Линдгрен, приказките на Братя Грим и Андерсен, докоснаха се и до знакови български творби като „Под игото“ на Иван Вазов, „Железният светилник“ на Димитър Талев и „Гераците“ на Елин Пелин. Срещата завърши с обещанието на четвъртокласниците да гостуват на седмокласниците, за да им разкажат за своите любими книги и да прочетат откъси от тях.
Учениците от девети и десети клас също се включиха в Националната седмица на четенето в училище. Те попълниха анкета в час по литература „Обичам да чета, защото…” и гостуваха на децата от IV “г“ клас, за да им почетат от своите любими книги. Изготвен ще бъде и „Поетичен автограф“ – табло с любими стихове и афоризми от български и световни поети. А в час по разширена и задължително избираема подготовка  се запознаха с особеностите на една по-различна поезия – Синквейн.
 В чест на Деня на будителите се проведе и традиционното училищно състезание по правопис под надслов „Език свещен на моите деди“. Тази година учениците от пети и седми клас имаха възможност да проверят своите знания и умения, като работиха по езиковите задачи, разработени от Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ към БАН в рамките на кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“. Целта на тази инициатива е да привлече вниманието на малки и големи към огромното значение на грамотността, образованието и науката за развитието на обществото. Постигнатите добри резултати от учениците на СУ „Железник“ са добра основа за по-нататъшното усвояване на богатството и разнообразието на святото родно слово.
Неоспорима е ролята на книгата като  вечен носител на мъдрост и духовност. Тя е тази, която буди духа и съзнанието, облагородява личността. И макар компютрите да навлязоха необратимо в нашия живот, добрата стара книга никога няма да изгуби своя смисъл, стойност и значение за способността на човека да се развива като личност, да се учи през целия живот и да участва пълноценно в обществото.