вторник, 30 октомври 2012 г.

"Българино, знай своя род и език"


В СОУ „Железник” е жив духът на будителите!







Учениците от СОУ „Железник” по традиция отдават почит и уважение към един от най-българските празници в нашия календар – Деня на народните будители. Тази година честването на празника започна със състезание по правопис – „Българино, знай своя род и език”. В надпреварата се включиха всички ученици, а организацията отново бе дело на учителите по български език – достойни последователи на първите народни будители. Учениците премериха сили в честна и оспорвана надпревара, в която трябваше да покажат не само правописни умения, но и грижливо отношение към свещените букви на Кирил и Методий, тъй като в критериите за оценяване е включен и краснописът. Предстои награждаване на победителите, което ще се съчетае и с традиционното дарителство под надслов „Дариш ли книга, даряваш вечност”. Всички тези инициативи са посветени и на предстоящия 25-годишен юбилей на най-младото старозагорско училище, което неуморно се стреми да поддържа жив будителския дух и да води по светлия път на знанието своите многобройни възпитаници.



Тази седмица приключва и дарителската кампания за книги по повод празника и юбилея на СОУ "Железник". Отличилите се в състезанието ще бъдат наградени на 6-ти ноември - вторник, от 10 и 20 часа във Форума на училището.

четвъртък, 25 октомври 2012 г.

Отбелязваме 55 години от изстрелването на първия изкуствен спътник

Светът отбелязва 55 години от изстрелването на първия изкуствен спътник „Спутник 1”. На 4 октомври 1957 г. вечерта Съветският съюз извежда в околоземна орбита „Спутник-1” – първият в света изкуствен спътник. Новината разпалва Космическата надпревара – единственият положителен резултат в противопоставянето на двете световни свръхсили по време на Студената война. Изстрелването на спътника предизвиква нови политически, военни, технологични и научни събития.
Спътникът е сферичен с диаметър 58 см и четири антени, като има маса 83,6 кг. Изстрелян е във връзка с Международната геофизична година (1958) от секретна стартова площадка недалеч от железопътната гара Тра-Там в Казахска ССР, поставила началото на космодрума Байконур. Изведен е в ниска околоземна орбита (перигей – 228 км и апогей 947 км). Движи се със скорост 29 хил. км в час и извършва една обиколка за 96.2 мин.
По време на своя полет спътникът излъчва монотонни радиосигнали честота 20.005 и 40.002 MHz, които може да се приемат от радиолюбителите по света. Сигналите се излъчат 22 дни, до 26 октомври 1957 г., когато батериите на предавателя се изтощават. Спутник-1 изгаря при навлизането си в атмосферата на Земята на 4 януари 1958 г., след като изминава 60 млн. км и престоява 3 месеца в орбита.
Спътникът има много просто устройство и затова самите му създатели са поставили обозначение ПС-1 – „Простейший спутник-1”. Външната му повърхност е полирана, за да отразява слънчевите лъчи и да не се нагрява. Корпусът е направен от две алуминиеви полусфери, съединени с 36 болта. Херметичността на съединението е осигурена от гумено уплътнение.
За да отбележат този ден, учениците от пети клас на СОУ"Железник" изработиха постери и макети, под ръководството на техния преподавател - госпожа Ангелина Георгиева.

петък, 19 октомври 2012 г.

Ученици на СОУ"Железник" отново в Брюксел!







За втори път ученици на нашето училище посещават Брюксел като награда за участие по проект. Тази година Мануела, Беана и Десислава работиха по проект "Европейска година на доброволчеството" и шест месеца полагаха доброволен труд в ДДЛРГ "Незабравка" и Спасителен център за диви животни "Зелени балкани". Ученици от цялата страна получиха като награда тридневна екскурзия до Белгия. Заедно с нас пътуваха и ансамбъл "Гайдуница" от гр. Плевен, ученици от Велико Търново, Димитровград и Стара Загора.
Отправна точка бе посещението на Европейския парламент. Там подробна презентация ни запозна с функциите на парламента и депутатите. За жалост, парламентарната зала бе затворена за ремонт и не успяхме да я видим, но затова пък взехме участие във виртуално заседание в новооткрития Парламентариум. Динамични, интерактивни мултимедийни екрани  ни направляваха при пътуването  във времето на европейската интеграция и разкриваха нейното отражение върху ежедневието ни. Центърът е достъпен на всичките 23 официални езика на Европейския съюз и входът е безплатен. Инсталациите са така замислени, че да са напълно достъпни за хора с увреждания.
Изумителен 360-градусов дигитален съраунд екран потапя посетителите в епицентъра на работата на Европейския парламент. Там откриваме хората, които задвижват нещата, членовете на Парламента. Приложение с тактилен екран ни позволява да разберем повече за членовете на ЕП, нашите демократично избрани представители.
Предприехме виртуално пътуване из Европа, като научихме за приноса на Европейския съюз за всяка от страните през годините. Слушахме също разкази на наши европейски съграждани за значението на Съюза за тях.
Гласовият тунел ни потапя в многоезичното наследство на Европа и 3D тактилни модели ни позволяват да разгледаме Европейския парламент в трите му места на работа - Брюксел, Страсбург и Люксембург.
Насладихме се на Кралския дворец и прекрасните градини около него. Не пропуснахме да се разходим из малките улички, пълни с дантели, сувенири и ухание на прочутите белгийски вафли. Малкият Жулиен, по - известен като Пикльото, е символ на Брюксел и чакаше търпеливо туристите да се снимат с него.
Вечеряхме в сърцето на града  и там зазвуча българска народна музика и писна гайда, благодарение на талантите от "Гайдуница". Опитахме прочутия белгийски шоколад, който буквално се излива от шоколадови фонтани в малките сладкарнички.
Едно невероятно пътуване, за което искрено благодарим на организаторите, както и на хората, които бяха до нас по време на проекта:
Христина Клисурова - "Зелени балкани",
Руско Русев -"Зелени балкани",
Радина Стоянова и целият екип на ДДЛРГ "Незабравка",
Донка Ангелова - директор СОУ"Железник"
Мария Цвеева - учител ИТ СОУ "Железник",
Мариана Иванова - учител СОУ "Железник".

петък, 5 октомври 2012 г.

Честит празник!

Пети октомври е специална дата от календара. На този ден празнува Стара Загора, но празнува и нашето училище, което гордо носи едно от имената й - Железник.
В слънчевото утро на този ден преминахме по главната улица в празнично шествие, с цветя и балони, с усмивки и празнично настроение.
Тази година СОУ"Железник" празнува 25 години от своето създаване. Честит празник на всички!

вторник, 2 октомври 2012 г.

Ученето - приятно и полезно?




Ученето - приятно и полезно? - "Да"- с усмивка и увереност отговаря Теодор Славов от 4-ти Г клас, с класен ръководител Ваня Недялкова. Цялата лятна ваканция той е превърнал в забавление, но едновременно с това е научил много нови и полезни неща. Разтваря пред мен огромен хербарий с над 50 растения и цветя, които внимателно е изсушил и описал. Старателно си е водил и читателски дневник за прочетенето през лятото. Книжките са 15 на брой, а някои от тях са доста обемни. Сред заглавията са " Пинокио", "Мечо Пух", "Роня- дъщерята на разбойника", "Летящата класна стая" и "Ян Бибиян". И това обаче не е всичко!
Разгръщам сборника "Аз съм във ваканция след 3-ти клас" - ваканционна учебна книжка. Прилежно е попълнен с най - важното изучено през годината, а сега и припомнено през лятната ваканция. Донесъл е всичко в училище, за да покаже на класната си, че през лятото е намерил време не само за игри, но е превърнал ученето в забавление!

А госпожа Ваня Недялкова се е подписала на всяка страница от читателския дневник, а на сборника е написала: " Отличната ти работа ще бъде възнаградена!".
По случай патронния празник на СОУ"Железник" - 5-ти октомври, директорът - г - жа Донка Ангелова ще награди Теодор.
Поздравяваме го за старанието и желаем на всички ученици да бъдат старателни и амбициозни като него!